Recyclebar in de winkel!

Ook Zonder Meer sluit zich ook aan bij Zero Waste Groene Hart, dit betekend ook een leuke Recycle Bar.

Recyclebar in Zonder Meer

Een wat?

Een recyclebar is een inzamelpunt voor rest materialen. In plaats van het bij het restafval te gooien krijgt het materiaal weer een nieuwe bestemming.

In het voorjaar van 2022 kwam Jacqueline van Noordenne (Zero Waste Groene Hart - https://zerowastegroenehart.nl) op het idee om een rek te timmeren met daarin emmers om daar materialen in te zamelen die normaal bij het restafval komen maar nog wel van waarde zijn.

Ze gaf er de naam Recyclebar aan. Het eerste materiaal waar een afnemer voor werd gevonden was bubbeltjesplastic. Een eigenaar van een webshop in miniatuur auto’s was blij met alle restjes bubbeltjesplastic die binnenkwamen. Kaarsvet, Douwe Egberts punten, kapotte bordjes, lege pennen, kurken, snoeren en stiften volgden. Inmiddels is er voor een twintigtal materialen een afnemer gevonden. Deze eerste recyclebar is te bewonderen in de Duurzaamheidswinkel in Woerden.

Jacqueline van Noordenne deelde het ontwerp graag met ons, zodat wij ook officieel onze recyclebar Bodegraven kunnen openen. We zullen bij Zonder Meer officieel onze recycle bar openen op 5 oktober 2024 om 14:00.

Broertje en Zusjes

Een inwoonster van Harmelen was zo enthousiast toen ze de recyclebar zag dat ze ook aan de slag ging. In Dorpshuis Harmelen kwam zodoende een broertje te staan. Maarssen en Zegveld volgden. Om het ouders en personeel makkelijk te maken gaat er een “afgeslankte” versie van de recyclebar van school naar school. Als ze enthousiast zijn kunnen ze besluiten een mini recyclebar aan te schaffen. Deze kan ook in een straat geplaatst worden. In Woerden zijn er twee straten waar al een mini staat.

Recycle bar Maarssen

Groeien?


Elke keer als er een afnemer bij komt, kan je recyclebar weer groeien. Doordat je in contact komt met klanten kun je tips krijgen waar men materialen kan gebruiken. Zo groeit de recyclebar en komen er steeds minder materialen in de verbrandingsoven terecht en krijgen ze een tweede leven. In Woerden werd er in de eerste helft van dit jaar 268 kilo materialen ingezameld.

Recyclebar uit Woerden




Zonder Meer vindt het belangrijk om restmaterialen in te zamelen, zodat we deze weer kunnen hergebruiken. Recycling van materialen draagt bij aan een betere wereld. Door nieuwe producten te maken van hergebruikte materialen, besparen we grondstoffen en energie. Dat is weer goed voor het klimaat.

Zo zamelen we al kaarsvet in voor @aubainmarit, zodat zij er weer nieuwe kaarsen van kan maken. Ook de honingpotten van @onze_bijen_enzo kun je weer bij ons inleveren, zodat ze deze nog een keer kunnen hergebruiken. Verder zamelen we reststoffen in. Maar dat smaakte naar meer!

Er zijn nog wat plekjes vrij voor spullen die we in kunnen zamelen. We zijn daarom in Bodegraven en omgeving op zoek naar afnemers die mooie of nuttige dingen willen maken van restmaterialen. Die zamelen wij graag voor je in.

Ken je iemand of heb je zelf interesse? Laat hieronder dan een reactie achter of stuur een mail naar info@zondermeer.org Zo kunnen we samen het tegengaan van restafval nog gemakkelijker maken.

Scroll naar boven