Achtergrond afbeelding 1 op Duurzame organisaties in de regio: De Groene Fundatie van Zonder Meer

Duurzame organisaties in de regio: De Groene Fundatie

Duurzame organisaties in de regio: De Groene Fundatie

De Groene Fundatie: samen meer impact!

In Bodegraven-Reeuwijk zijn veel maatschappelijke organisaties bezig de nu en straks, ver en dichtbij duurzamer te maken. Tot nu toe deed ieder dat voor zich. Sinds een paar maanden zoeken ze elkaar op om door samenwerking meer impact te maken! Dit netwerk heeft de naam: De Groene Fundatie gekregen.

Initiatief

Het initiatief kwam van de Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk. Eind oktober 2024 nodigden zij vertegenwoordigers van lokale particuliere initiatieven uit om samen te kijken wat hen bindt. Dit waren: de MijnKlimaatpartij, de Energiecooperatie, ZonopReBo, de energiecoaches, de Hortus Populus, St. Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk, De Ark, de Wereldwinkels, de Klimaatburgemeester en ZonderMeer. Ook sloten de bibliotheek en de gemeente aan.

De 17 werelddoelen van de VN (Sustainable Development Goals) bleken heel geschikt om te ontdekken dat we uiteindelijk met dezelfde zaken bezig zijn. Denk aan: Geen armoede, Eerlijk werk, Verantwoorde Consumptie, Betaalbare duurzame energie of Klimaatactie.

Netwerk

Het idee van een netwerk ontstond. Uiteraard gaat iedereen door met eigen activiteiten en blijft daar ook zelf verantwoordelijk voor. Maar door een netwerk weet je het van elkaar en kan je elkaar versterken.

De Klimaatburgemeester, Martha Stroo, nam direct op zich om een tweede bijeenkomst te organiseren. Deze heeft in februari 2025 plaatsgevonden. De insteek van de bijeenkomsten is interactief en een moment van bij elkaar komen. De tweede editie sloten ook het Kringloophuis en De Windvogel zich aan. Mijn Klimaatpartij neemt nu weer het stokje over, zodat we elkaar 28 juni weer gaan ontmoeten met een Vega Picknick die zij dit keer organiseren.

Gezamenlijke activiteiten

Dit netwerk blijkt nieuwe energie te geven. Er ontstaan gelijk nieuwe gezamenlijke initiatieven.

Het digitale platform https://groenehartduurzamer.nl/ bood zich aan om de zichtbaarheid te vergroten. De Klimaatburgemeester gaat (tussen maart en september) duo-interviews afnemen en posten met steeds twee organisaties of bedrijven over duurzaamheid. De bibliotheek gaat samen met ZonderMeer een leesclub rondom werelddoelen organiseren die elke 3 maanden gaat plaatsvinden, de eerste editie is 22 Mei.

Ondertussen sluit iedereen zich aan bij de Duurzaamheidsmarkt op 5 april in Reeuwijk-Brug, een prachtig nieuw initiatief van De Ark.

Dit netwerk wil ook de gemeente aanzetten tot meer daden op het gebied van Duurzaamheid. Ook wordt er gezocht naar wegen om voorlopers in het bedrijfsleven te ondersteunen en andere bedrijven te stimuleren. Niets doen is geen optie.

Sluit je aan

Hopelijk wordt u geïnspireerd door dit initiatief en wilt u zich aansluiten. Dit kan via communicatie@zondermeer.org

Hortus Populus

Samen met andere organisaties strijdt Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk voor een gezondere gemeenschap. De Hortus Populus staat voor lokale, onbespoten teelt en hernieuwbare energie. Je kunt er terecht voor creatieve workshops, leerzame lezingen en gezellige open dagen. Zij motiveren buurtbewoners om bewust te eten en tijd in de natuur door te brengen.

website van Hortus Populus

De Energiecoöperatie

De Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk

Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk zet zich in voor een duurzame toekomst met de hulp van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk en omgeving. Zij streven ernaar dat iedereen binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op een laagdrempelige manier kan deelnemen en kan profiteren van voordelige, lokale en duurzame energie.

Vega Boerderij

De Vegaboerderij is een groeiend initiatief met gedreven leden die kiezen voor superverse, onbespoten groente van eigen grond. De Vegaboerderij is een ledencoöperatie. Dat betekent dat alle aangesloten leden mede-eigenaar zijn. Samen met de boer, die in dienst is van de coöperatie, bepalen de leden wat er jaarlijks wordt verbouwd. Met de kracht van samenwerking, nemen we de landbouw op een positieve wijze terug in eigen hand.

website van Vega Boerderij

Fairtrade Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk is sinds november 2017 een officiële Fairtrade Gemeente, een eervolle titel die aangeeft dat een stad bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel.

Bekijk de website voor meer informatie.

Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk

De Stichting stelt zich tot doel inwoners en bedrijven, maar ook de gemeentelijke organisatie van Bodegraven-Reeuwijk te informeren en te stimuleren op alle thema’s die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van onze dorpen. Die zoektocht naar ander gedrag en innovatieve techniek biedt aan ieder van ons iedere dag kansen om bewust duurzame keuzes te maken. We bieden een platform zodat initiatieven verbonden worden en elkaar versterken. Werken aan een duurzame toekomst is inspirerend, urgent, maar ook leuk en boeiend.

bekijk de website voor meer informatie

Mijn Klimaatpartij Bodegraven

Mijn klimaatpartij is een burgerinitiatief die zich inzet voor klimaatacties in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zij bouwen aan een netwerk waar ze elkaar inspireren en vooral stimuleren. Als kernwaarde hebben zij een leefbare aarde en een fijne leefomgeving door te te geven aan de volgende generaties.

website van Mijn Klimaatpartij

Repair cafe Bodegraven

Breng je kapotte spullen naar een Repair Café. Repair Cafés zijn gratis toegankelijk voor iedereen die kapotte spullen of apparaten wil laten repareren. Alle materialen en vrijwilligers met twee rechterhanden zijn daar aanwezig om eenvoudige reparaties uit te voeren. De vrijwilligers voeren de reparatie uit, terwijl je gezellig een kopje koffie drinkt. Of de vrijwilligers leggen je uit hoe je de reparatie (de volgende keer) zelf kan uitvoeren. Zo leer je nog wat! Meer dan de helft van de aangeboden spullen wordt gerepareerd.

Op de website van Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk staat nog meer informatie.

Zon op Reeuwijk

De coöperatie ‘Zon op Reeuwijk’ is in december 2015 opgericht door Sietse de Haan, André Veldman, Broos de Groot en Truus Koppers. Met hun ervaring in duurzaamheidsprojecten zagen zij veel potentie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor zonne-energie. Al snel werd een samenwerking met Zon op Nederland gestart en de eerste deelnemers meldden zich aan.

De zoektocht naar geschikte daken begon, maar dat bleek uitdagender dan verwacht. Veel daken waren vanwege toekomstig onderhoud niet beschikbaar. In 2017 bood de gemeente echter de kans om zonnepanelen te plaatsen op het dak van het “Huis van Alles” in Reeuwijk. Hier werden 126 panelen geïnstalleerd, wat het begin markeerde van een succesvolle reeks projecten.

In 2018 volgden 250 panelen op basisschool “Speel en Werkhoeve” in Bodegraven, en in 2019 werden 200 panelen geplaatst op de botenloods van watersportvereniging de Elfhoeven. Verdere projecten volgden op “Kindcentrum Wereldweijde” en “de Meerkoet”, waardoor Zon op Reeuwijk inmiddels bijna 1000 panelen heeft geplaatst.

De coöperatie draagt hiermee bij aan duurzaamheid in het Groene Hart en blijft actief in de ontwikkeling van nieuwe projecten. Het bestuur heeft sindsdien enkele wijzigingen ondergaan, maar blijft zich inzetten voor een duurzamere toekomst.

Meer info op: zonopbodegraven-reeuwijk.nl

Wereldwinkel bodegraven & Reeuwijk

Wereldwinkel is een cadeauwinkel met unieke en net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn.
Wij profileren ons als fair trade cadeauwinkel maar verkopen ook foodproducten zoals, thee, koffie en chocolade.
De producten die op deze site worden getoond vormen slechts een deel van ons steeds wisselend assortiment.

website wereldwinkel

Van Boon tot Bakkie

Het is niet toevallig dat we van Boon tot Bakkie heten. Het verhaal achter een koffieboon én het verhaal achter de koffieketen zijn boeiende processen. Naast heerlijke bonen die een fantastisch bakkie geven willen we ook graag deze twee verhalen vertellen!

Wij zijn een sociale onderneming gevestigd in Bodegraven met oog voor de mensen om ons heen. Daar draait ons bedrijf op en daar zijn we erg trots op. Bij van Boon tot Bakkie richten we ons op gecertificeerde koffie, biologische thee en bean-to-bar- chocola én creëren we ontwikkelplekken en werkplekken in de regio van Bodegraven voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Wist je dat ruim 75% van onze koffie- en thee klanten hun producten verpakkingsvrij koopt in de branderij? Voor ons is het heel gewoon dat we je daar korting op geven? Samen impact maken!

website Boon tot Bakkie

Oogst

Bij Oogst vind je het allerbeste van dichtbij: lokale producten van regeneratieve boeren en ambachtelijke makers - vol van smaak en karakter.

website van Oogst

De Tuinambassadeurs in Gouda

De Tuinambassadeurs in Gouda zijn vrijwilligers die bewoners helpen bij het vergroenen van hun tuinen en het bevorderen van biodiversiteit. Ze geven advies en ondersteuning om tuinen klimaatbestendiger en milieuvriendelijker te maken. Het initiatief is onderdeel van de bredere inspanningen van de gemeente Gouda om duurzaamheid te bevorderen.

website van de Tuinambassadeurs in Gouda

Stichting Duurzaam Woerden

Het burgerinitiatief Duurzaam Woerden zet zich in voor:

  • mensen en organisaties bij elkaar te brengen
  • informatie en advies te geven over verduurzaming
  • projecten van de grond te krijgen die duurzaamheid dichterbij brengen.

Ons doel is om bij te dragen aan een duurzame samenleving: energiezuinig, met minder afval en meer groen. Dat doel kunnen we ook in Woerden bereiken.

Een onderdeel van de stichting is de duurzaamheidswinkel.

De duurzaamheidswinkel bevindt zich aan de Voorstraat 75 in Woerden. Hier kun je terecht met al je kleine en grote vragen over duurzaamheid. Loop gerust eens binnen om te snuffelen of je te laten informeren over 3 duurzame thema’s: energie (energietransitie), groen (biodiversiteit) en circulair (afvalvrij).

Kijk vooral op de website voor meer informatie.

Het BehouT

Het BehouT is een stichting die gebruikt hout een tweede leven geeft!
Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn dragen wij op lokaal niveau onze bijdrage aan de circulaire economie.
Door hout in te zamelen, te bewerken en weer te verkopen voorkomen we verlies van waardevolle grondstoffen.
Wij houden van circulair denken, en nog meer van het doen!

kijk vooral op de website voor nog meer informatie.

Kringloop Oud & Nieuw - Bodegraven

Het assortiment van Oud & Nieuw bestaat onder andere uit tweedehands boeken, huishoudelijke apparaten, huis- en inrichting, kleding, meubels, muziek, speelgoed, vintage, antiek, brocante, computers, fietsen en gereedschappen.

Groen Hart Duurzamer

Groene Hart duurzamer met duurzaamheid vooral bij jou in de regio in hapklare brokken en in begrijpelijk taal. Daarnaast hebben we informatie over natuur in het Groene hart en je eigen leefstijl. Want iedere dag kun je iets veranderen in je doen en laten zodat je steeds gezonder en duurzamer leeft. De hele klimaatverandering is een serieuze zaak maar ons team zorgt voor een goede niet zware info en inspiratie. Zo geven we je leuke tips, helpen we je om anders te kijken naar je dagelijkse routine, wat je koopt of juist niet en hoe je in het leven staat. Kennis en inspiratie delen we met je. Heb je zelf ideeën? Deel ze met ons en dus met elkaar.

info@groenehartduurzamer.nl

Bekijk vooral ook de website voor meer informatie

Achtergrond afbeelding 3 op Duurzame organisaties in de regio: De Groene Fundatie van Zonder Meer
1 | De afbeelding Ontspan van Zonder Meer 2 | De afbeelding Ontdek van Zonder Meer 3 | De afbeelding Leer van Zonder Meer 4 | De afbeelding Lach van Zonder Meer 5 | De afbeelding Geniet van Zonder Meer
Scroll naar boven